16 - 10 - 2019

ВПЛИВ ХАРАКТЕРУ ХАРЧУВАННЯ НА СТАН ЗДОРОВ'Я

Одним    з    джерел       енергії,   що    потрапляє     в     організм,   є    їжа.   Чому    такий  величезний     вплив     характеру   харчування    на    стан     здоров'я?    Річ    у    тім,   що  цивілізація    привела    до    того,  що   люди    стали    все    більше    усолоджувати  свою  «утробу»,  роблячи    їжу    більш    калорійною    та    смачною,   за    рахунок   смаження,   варіння,   солодощів    та   ін..   Головна    причина    пагубного    впливу    такої    їжи   на   організм    є    у    тому,     що     шлунково-кишковий     тракт     не     пристосований     до  визначеного    перетравлення    змішаної    їжи,   так   як  кожен  продукт  потребує   свого   підходу    з   боку    шлунково-кишкового    тракту. 

І.  П.  Павлов    в    своїх    фундаментальних   дослідженнях   помічав,   що   обробка   та  перетравлення   кожного  виду   їжі   проходить   у   відповідному   відділенні  шлунково-кишкового   тракту   з   допомогою    визначених   соків   травлення,   ферментів   та   при  визначених   їх   концентраціях.  В   наш   час    існує    близько   2   тисяч    різноманітних  систем  харчування,  але  типовим  стає   дефіцитно-надлишкове   харчування, при  якому   в    організм    потрапляє    не    те,   що    йому    потрібно.   Головним   є   не   те,  що   ми   з’їли,   а    що   засвоєно    організмом.   Основними    типами    харчування    є     змішане,   роздільне   та    вегетаріанське.   

  Отже,    змішане     чи     роздільне     харчування?    

  А  Уголєв,  Ю.  Ніколаєв,  Г. Шеятон,  П. Брегг,  І. Литвинова,  Г.  Шаталова  та  багато  інших   в   своєї   практичній   праці   довели   результативність   ідеї   що   висловив  І. П. Павлов   про   роздільне   харчування,   вилікувавши   тисячі   людей.  

  В  дійсності,   І.  П.  Павлов   обґрунтував   принцип   роздільного   харчування,   який   в  подальшому   розвинув   Шелтон,   трішки   трансформирувавши   схему   харчування,  за  допомогою  якої   вилікував   тисячі   хворих.  У  нас  мало  хто  знає  широко  відомого  в  США   дієтолога   Бернарда   Єнсена,  який   створив   свою  систему,  основану  на  тому,  що   всіляка   тканину   плоті  харчується  з  крові,   котра,   в   свою   чергу,  харчується  з   системи   кишковика.   Якщо   кишки   забруднені,  то   цей   бруд   потрапляє   і   в   кров,  органи,  тканини   плоті.  Саме   про   кишкову   систему  належить  піклуватись  в  першу  чергу,   щоб    лікування     було    ефективним.   І   далі:  без   очищення    кишковика    та  системи   видалення   (елімінація)   неможливо   ніяке   ефективне   лікування. 

  І.   Мечников    утверджував,   що   головною    перепоною   к   довголіттю    є    кишкова  інтоксикація:  вводячи   тваринам  гнилісні  продукти,  витягнуті   з   кишковика  людини,  отримували   у   них   яскраво   виявлений   склероз   аорти.  Це   явище   було   викликане  якраз    «кишковою    інтоксикацією»,   якій     сприяють    малорухливий    образ    життя,  харчування     рафінованими,    м’ясними,    молочними     продуктами,     недостачею     в  харчуванні    рослинної    їжі.   

  Для   того   щоб   в   цілому   перевірити,  як  працює   шлунково-кишковий  тракт,  існує  проста     проба.    Прийміть     1 - 2   ст.   ложки    бурякового     соку    (має     відстоятися   1,5-2  години),   і   якщо   урина   буде   бурякового   кольору,   це   означатиме,   що   ваш  кишковик  та  печінка   припинили   виконувати   свої   функції   детоксикації  і  продукти  розпаду - токсини - потрапляють   в   кров,   в   нирки,   отруюючи   організм   в   цілому.  

 

                 РОБОТА   І   ФІЗІОЛОГІЯ   ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО   ТРАКТУ    

 

  Травлення  -  це     складний     багатофункціональний     процес,   який     починається   з  переробки   їжі,  з   роту.  Якщо   їжа   відповідає  вашим  естетичним  потребам,  від  акту  жування  залежить  і  задоволеність   апетиту,  і  рівень  нагодовування.  Справа  тут  от  у  чому.  Люба  їжа  несе  в  собі  не  тільки  матеріальний  субстрат,  а  також  і  укладену  в  неї  природою   інформацію  (смак,   запах,   тощо),  котру   ви   також   маєте  «з’їсти».  В  цьому   і   є   глибокий   сенс   жування:   доки   в   роті   не   зникне    специфічний   запах  продукту,   ковтати    його   не   можна.   При   ретельному   пережовуванні   їжі   відчуття  ситості   наступає   швидше   і   переїдання,  як  правило,  виключається.  Справа  в  тому,  що  шлунок   починає   сигналізувати   в   мозок   про   насичування   тільки  через  15 - 20  хвилин   після   того  як  їжа  потрапить  до  нього.  Опит  довгожителів  підтверджує  той  факт,  що   «хто   довго   жує,  той   довше   живе»   і   що    при    цьому    навіть   змішане  харчування   не   є   суттєвою   миттю   в   їхньому   житті.

  Важливість    пережовування    їжі    полягає    ще    в    тому,  що   ферменти   травлення  взаємодіють    тільки    з    тими    частинками    їжі,    які   знаходяться   на   поверхні,   не  всередині,  тому   швидкість   перетравлення   залежить   від   загальної  її  площі,  з  якою  стикаються   соки   шлунка   і   кишковика.  Чим  більше  ви  пережуєте  їжу,  тим  більша  площа  поверхні  і  тим  ефективніше  перетравлення  їжі  по  всьому  шлунко-кишковому  тракту,  який  працює  з  мінімальним  напруженням.  Крім  того,  при  перетравленні  їжа  нагрівається,  що  посилює  каталітичну  активність  ферментів,  в  той  час  як  холодна  і  погано     пережована    їжа    пригальмовує    їх    виділення    і,    посилює     забруднення  організму    шлаками. 

  Тверду   їжу  обробляють   слиною   так,  що   її   потрібно   як   би   випити,  рідину,  що  вживаємо,  (вода,  соки,  тощо)  також   потрібно   трошки  «пожувати».  Це   пов’язано   з  тим,   що    в    слині    знаходиться    до    30    ферментів,   в    тому    числі   амілазу,   яка  полісахариди  (складні   цукрові)  в   роті  перетворює  у  моносахариди.  Якщо  ж  грудка  їжі   швидко    залишить   ротову   порожнину,  в  майбутньому  це  викличе    бродіння  в  шлунко-кишковому  тракті,  що  нагадує  самогоноваріння,  виробленням  та  відділенням  в   організм   отруйних   речовин   та   порушенням   процесу   всмоктування.  Крім   того,  слаболужна   або   нейтральна   середа   ротової   порожнини  (рН = 7,4-8,0)  з  допомогою  лізоциму   забезпечує    знезаражування    як    самої    слизової,    так    і    їжі:   руйнуючи  мікроби,  найпростіших   паразитів   при   умові   повного   просякнення   їжі   слиною.  

  Крім   того,  привушна   залоза   виробляє   муцин,  що   грає   важливу   роль   в   захисті   слизової    рота    від    дії    кислот    та    сильних    луг,   що  потрапляють   з   їжею.  При  поганому  пережовуванні   їжі   слини   виробляється   замало,  не  повністю  відбувається  включення  механізму   вироблення   лізоциму,  амілази,  муцину  та  інших  речовин,  що  призводить  до  застоювання   в   слинних  та  привушних  залозах,  утворюванню  зубних  відкладень,  розвитку  патогенної  мікрофлори,  що  рано  чи  пізно  відіб’ється  не  тільки  на   органах  ротової   порожнини - зубах   та   слизової,  а  також   і   на  перетравлені  їжі  в   подальшому.   

  З   допомогою  слини  виводяться  токсини,  отрута.  Ротова  порожнина  грає  своєрідну  роль   дзеркала   внутрішнього   стану  ШКТ.  Зверніть  увагу,  якщо  ранком  на  язиці  ви  виявили  білий   наліт  -  дисфункція   шлунку,   сірий  -  підшлункової   залози,   жовтий - печінки,  багате   виділення   слини   у   дітей   в   ночі  -  дисбактеріоз,  глистова   інвазія. 

  Вченими    підраховано,   що   в   ротовій    порожнині    знаходяться   сотні   дрібних   та  крупних  залоз,  які   за   добу  виділяють  до  2  літрів  слини.  Тут  знаходяться  біля  400  різновидних   бактерій,  вірусів,  амеб,  грибків,  що  справедливо  пов’язують  з  багатьма  захворюваннями    різних    органів.

  Не   можна    не    згадати    такі   важливі   органи,  що   є   в   роті,   як   мигдалини,   які  утворюють   так   зване   кільце   Пирогова-Вальдейєра,  свого  роду  захисний  бар’єр  від  проникнення   всередину   інфекції.  Лікарів   завжди   вчили,  що   запалення   мигдалин - причина   розвитку    захворювань    серця,   нирок,   суглобів,   тому   рекомендується   їх  вирізати.  Але  мигдалини  ні  в  якому  разі  не  можна   вирізати,  окрім  як  в  хронічних,  часто  загострених  випадках,  особливо  в  дитячому  віці,  так  як  це  значно  послаблює  імунну   систему,  знижуючи   виробляння   імуноглобулінів  та  речовин,  що  впливають  на   дозрівання   статевих    клітин,  що   може   бути   причиною   безпліддя. 

  ОТЖЕ -   шлунково-кишковий  тракт  це  місце  дислокації:

  - 3/4   всіх    елементів    імунної    системи,   що    відповідає    за   «наведення   ладу»   в  організмі;  

  - більше   як   20   власних   гормонів,  від   яких   залежить   робота   всієї   гормональної  системи;

  - більше   як   500   видів   мікробів,  що  переробляють,  синтезують  біологічно  активні  речовини   і   руйнують   шкідливі;    

  - це   черевний   мозок,   що    регулює   всю   складну    роботу   ШКТ   і   має   взаємний  зв'язок   з   головним   мозком;

  - це  свого  роду  коренева  система,  від  функціонального  стану  якої  залежить  любий  процес,  що   відбувається   в   організмі.    

  Зашлакованність  організму - це:

  - консервована,   рафінована,   смажена    їжа,   копченості,   солодощі,   для    переробки  яких   потрібно   дуже   багато   кисню,  із-за   чого   організм  постійно  відчуває  нестачу  кисню (наприклад,  ракові  пухлини  розвиваються  тільки  в  безкисневому  середовищі);

  - погано   пережована   їжа,  розбавлена   під   час   або   після   їжі   будь-якою   рідиною (перша   страва  -  їжа).   Зниження    концентрації    соків    травлення   шлунку,   печінки,  підшлункової   залози   не   дозволяють  їм  перетравити  їжу  до  кінця,  в   наслідок  чого  вона   гниє,   закисає,   що   також   є   причиною   захворювань.

  Порушення  роботи  ШКТ - це:

  - послаблення    імунної,   гормональної,   ферментативної    систем;

  - заміна   нормальної   мікрофлори  на  патологічну  (дисбактеріоз,  коліт,  запор,  тощо);

  - зміна   електролітного   балансу (вітамінів,  мікро - і  макроелементів),  що  призводить  до   порушення    процесів   обміну  (артрит,   остеохондроз),   кровообігу   (атеросклероз,  інфаркт,   інсульт,   тощо);

  - зміщення   і   стискування   всіх   органів    грудної   черевної   і   тазової   ділянок,   що  призводить   до   порушення   їх   функціонування;

  - застійні   явлення   в   будь-якому   відділі   товстого   кишечнику,  що   призводить   до  патологічних   процесів   в   проєцированому   на   ньому   органі.

 

  В   тваринній    їжі   переважають   кислі    мінерали   (фосфор,    хлор,    сірка,    тощо)   і  повністю  відсутні  органічні  кислоти.  В  рослинній  їжі,  в  якій  міститься  дуже  багато  органічних    кислот,  переважають   такі   лужні   речовини,  як   кальцій,   магній,   калій,  кремній   та   ін.  Особливість   органічних   кислот   полягає   в   тому,  що   в   результаті  розщеплення     в     організмі,    вони     створюють     слабкі     кислоти     з     виділенням  вуглекислого   газу   та   води,   до   речі,  що  сприяють  усуненню  набряклості  та  лугів,  які  нормалізують  рН  крові,  а  відповідно,  оздоровлюють   організм.  Природа  розумно  розпорядилась  -  в   неї   міститься  3/4  всіх  продуктів  з  луговою   властивістю   і  1/4  з  кислими,   чого   і   ви   маєте    дотримуватися,   якщо    бажаєте    бути    здоровими,   що  особливо    важливо   для    людей    літнього    віку.